Home Pemulihan Semulajadi Untuk Kesesakan hidung Yang Anda Perlu Tahu

Home Pemulihan Semulajadi Untuk Kesesakan hidung Yang Anda Perlu Tahu

Kebanyakannya kuman memasuki badan kita melalui tekak dan hidung kami. Membran lendir dipenuhi dengan beberapa saluran darah. Apabila saluran darah berkembang timbul bengkak dalam membran mukus yang akhirnya menyebabkan kepada kesesakan hidung.

Biasanya jangkitan telinga boleh menjadi hasil utama kesesakan hidung. Jenis sebab-sebab yang ada untuk hidung tersumbat. Keadaan penyumbatan hidung berbeza dalam pelbagai daripada gangguan ringan kepada keadaan yang mengancam nyawa. Terutamanya dalam bayi keadaan halangan hidung boleh mengancam nyawa. Ia memberi kesan kepada pendengaran, perkembangan pertuturan dan telinga.

Hidung tersumbat boleh dirawat secara berkesan dengan menggunakan ubat-ubatan rumah. Beberapa ubat yang penting untuk tersumbat hidung rumah adalah seperti berikut -

1. kesesakan hidung boleh diubati dengan bantuan bawang putih dan sup tomato. Untuk penyediaan sup ini anda perlu mengambil 2-3 tomato yang direbus dalam secawan air. Menambah sudu teh pes bawang putih, serbuk lada hitam dan lada. Sup ini memberikan satu kelegaan daripada tersumbat hidung. Ia adalah ubat rumah yang sangat berkesan untuk hidung tersumbat.

2. Ekstrak Apple cuka wasap juga sangat berguna untuk tujuan terhidu. Ia amat berkesan dalam merawat masalah kesesakan hidung. Untuk tujuan ini, anda perlu mengambil 2-3 sudu cuka ke dalam periuk dan membolehkan ia menjadi panas sehingga keseluruhan cuka habis dan anda boleh menyedut asap yang dihasilkan oleh cuka ini. Ia juga merupakan ubat yang berkesan untuk rawatan tersumbat hidung.

3. Orang yang mengalami hidung tersumbat dinasihatkan untuk bernafas dalam asap dihasilkan dengan membakar 4-5 biji kepada arang batu panas. Ia adalah ubat yang berguna dan diamalkan oleh ramai di antara kita terutamanya kanak-kanak yang mengalami penyumbatan hidung.

4. Ambil 1-2 sudu teh lobak pedas parut. Campurkan satu sudu teh madu atau cuka epal. Ambil nafas panjang dengan mengambil campuran ini perlahan-lahan pada lidah anda. Ubat ini akan memberikan kelegaan segera dari masalah hidung tersumbat kerana aroma campuran ini akan memaksa untuk mengurangkan kesesakan.

5. Grapefruit amat berkesan untuk merawat hidung tersumbat. Mengambil air suam dan kacau jus buah anggur di dalamnya dan menggunakan penyelesaian ini sebagai alat sedut. Untuk rawatan sinus dan hidung tersumbat ubat ini adalah sangat berkesan. Sapukan ubat ini ketika tidur atau awal pagi.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar